Foto: DELFI

Rīgas reģionā jaunie fotoradari no pirmdienas būs izvietoti uz visiem galvenajiem Rīgas apkārtnes ceļiem, liecina Valsts policijas mājaslapā redzamā fotoradaru karte.

Kopumā kartē uzskaitītas 83 vietas, kurās varēs atrasties pārvietojamie fotoradari. Radaru atrašanās vietas tiks mainītas katru dienu.

Karte liecina, ka radari atradīsies uz visām šosejām, kuras ved uz Rīgu - Tallinas, Jelgavas, Daugavpils un Vidzemes šosejas.

Vistālāk no Rīgas radars varēs atrasties Jūrmalā, Asaru prospekta un Imantas ielas krustojumā, Carnikavā, Ojāra Vācieša ielā, Jelgavas šosejas 28. kilometrā, autoceļa Ķekava-Skaistkalne 4. kilometrā.

Viena no visblīvāk esošajām vietām, kur fotoradari varēs atrasties, ir Maskavas iela Rīgā un Daugavpils šoseja Salaspils novadā.

Ar fotoradaru aplaimots arī tāds nomaļš Rīgas rajons kā Bolderāja, tur radars varētu atrasties Flotes ielā.

Šogad pirmajā kārtā paredzēts uzstādīt 15 pārvietojamo fotoradaru, nākamgad saskaņā ar noslēgto līgumu jāsāk darboties visiem 160 fotoradariem, tostarp stacionārajiem. No 160 radariem 30 būs bez mērierīces.

Radaru izvietošanā ģeogrāfiskie kritēriji nebūs galvenie - radari tiks izvietoti tā saucamajos melnajos punktos, kur notiek avārijas ar bojāgājušajiem un cietušajiem, kā arī potenciāli bīstamajās vietās.

Radars fiksēs transportlīdzekļa braukšanas ātrumu, valsts reģistrācijas numuru un laiku, kad fiksēts pārkāpums.

Kad pārkāpums fiksēts, pie administratīvās atbildības tiek saukts transportlīdzekļa vadītājs. Protokols-lēmums tiek nosūtīts transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītajam turētājam vai, ja turētājs nav norādīts, - transportlīdzekļa īpašniekam.

Sods tiek uzlikts vadītājam, bet to var samaksāt arī transportlīdzekļa īpašnieks vai jebkura cita persona, jāzina tikai protokola numurs.

Īpašnieks nevar aizbildināties, ka nezina, kas konkrētajā brīdī bijis transportlīdzekļa vadītājs. Augstākās tiesas Senāts ir norādījis, ka administratīvā pārkāpuma protokols-paziņojums ir administratīvais akts, kas ir izdots attiecībā uz individuāli noteiktu personu - konkrētā transportlīdzekļa vadītāju, kurš ir zināms transportlīdzekļa īpašniekam.

Arī atzīme par aizliegumu līdz naudas soda samaksai veikt valsts tehnisko apskati transportlīdzeklim, ar kuru izdarīts pārkāpums, un reģistrēt to transportlīdzekļu un vadītāju valsts reģistrā vai traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā tiek izdarīta par transportlīdzekli, nevis tā īpašnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!