Leģendārajam Rīgā būvētajam automobilim "Russo-Balt" šogad aprit simts gadi, un apaļajai jubilejai par godu tas tiks pie jauniem riteņiem. Šis pasākums notiks Latvijas autobūves 100 gadu jubilejai veltīto pasākumu ietvaros, kas šogad tiek atzīmēta Latvijā un tie ir tieši saistīts ar "Russo-Balt" automobiļu ražošanas uzsākšanu.

Pirmais "Russo-Balt" tika izgatavots 1909.gadā. No kādreiz Rīgā ražotajiem vairāk nekā 600 šīs markas automobiļiem līdz šodienai saglabājušies tikai divi: viens no tiem atrodas Politehniskajā muzejā Maskavā, bet otrs ugunsdzēsēju auto – Rīgas motormuzejā.

Patlaban Rīgas vecākais ugunsdzēsēju auto aprīkots ar pietuvinātiem kravas auto "GAZ" riteņiem, kuri speciāli šim transportlīdzeklim tika izgatavoti pagājušā gadsimta 70.gados. Pēdējos gados veikta detalizēta riteņu konstrukciju izpēte, izstrādātas skices un apzināti izgatavotāji. Jaunie riteņi ir tapuši vairāku valstu speciālistu sadarbības rezultātā. Koka daļas ir izgatavotas Francijā, metāla aploces – Anglijā; atbilstoša parauga un izmēra riepas un kameras – ASV; bet citi rotājumi izgatavoti Latvijā. Riteņu komplektāciju veica Rīgas motormuzeja speciālisti.

Svinīgais pasākums notiks Rīgas motormuzejā 29.oktobrī plkst.15. Jubilejas pasākumā piedalīsies Rīgas motormuzeja un rūpnīcas "AMO Plant" vadība, kā arī CSDD, Satiksmes ministrijas un Rīgas Domes pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!