Foto: stock.xchng
Ja pretim braucošais pamirkšķina ar autogaismām, katram autovadītājam ir skaidrs turpmākās rīcības plāns – jāsamazina ātrums, jo drīzumā iespējamas nepatikšanas ar ceļu policijas zizli rokās vai kastīte uz trim kājām.

Prakse gan liecina, ka šobrīd daudz retāk uz ceļa varam pamanīt pretim braucošā brīdinājumu, jo šī tradīcija vairs nav tik izplatīta un nelokāma kā laikā, kad kārtību uz ceļa kontrolēja žiguļi ar uzrakstu "VAI". Arī nepieciešamība ir salīdzinoši mazāka, jo ceļu policijas patruļa, kas pilsētā vai ārpus tās kontrolē braukšanas ātrumu, ir salīdzinoši reta parādība, bet fotoradaru "noķert" ir vēl grūtāk.

Tomēr iespējams, ka drīzumā šāda autovadītāju savstarpējā komunikācija var aktivizēties, jo 21.oktobrī Latvijā tiks uzstādīti pirmie 44 fotoradari no sen izdiskutētās un dažādi aprunātās jauno 150 "ātruma kontroles mašīnu" saimes.

Tādēļ interesanta un pamācoša ir ziņa no saulainās Floridas, kurā, neskatoties uz atrašanos otrā zemeslodes puslodē, valda tie paši autovadītāju tikumi, kas Latvijā. Tur ceļu policisti, lūk, bija uzsākuši aktīvi sodīt autovadītājus par pretim braucošo brīdināšanu. Būdams neapmierināts ar šādu, viņaprāt, prettiesisku mēģinājumu ierobežot sazināšanās iespējas ar citiem satiksmes dalībniekiem, kāds autovadītājs iesūdzējis Floridas štatu tiesā un pozitīva lēmuma gadījumā šoferu prasību maisam gals būs vaļā.

Mēs, protams, neaicinām pārkāpt nedz ātruma ierobežojumus, nedz citus satiksmes noteikumus, jo mūsu misija vienmēr ir bijusi, stiprināt autovadītāju izpratni par satiksmes drošības nozīmi. Objektīvi jāatzīst, ka Latvijā autovadītāji netiek masveidā sodīti par pretimbraucošo brīdināšanu, izmantojot gaismas. Ir taču zināmas pat dažas radiostacijas, kas brīdina autovadītājus par iespējamo nepatikšanu ģeogrāfisko izvietojumu pilsētā. Tāpat pazīstami arī citi šoferu sazināšanās veidi, piemēram, pateikšanās, izmantojot avārijas signālus, kā arī pamirkšķināšana, kad ļaujam pretimbraucējam veikt kreiso pagriezienu, šķērsojot mūsu joslu. Autovadītājiem ir zināma dažāda veida savstarpējā komunikācija, kas noteikti nav likumpārkāpums. Cerams, ka situācija neizmainīsies pēc fotoradaru tīkla izvēršanas mūsu valstī.

Autoklubs LAMB vienmēr ir atbalstījis tiesiskumu amatpersonu un autovadītāju attiecībās, piemēram, konkrētā vaininieka nevis auto īpašnieka formālu sodīšanu par fotoradara fiksētu pārkāpumu. Šobrīd policija, izsūtot soda kvīti īpašniekam norāda, ka sods uzlikts vadītājam, tātad, lai īpašnieks pats tiek galā, kurš tad īsti bija pie stūres. Līdz šim gan neesam dzirdējuši, ka Tiesībsargs Juris Jansons, kura rūpju lokā ir cilvēktiesības, šādu rīcību atzītu par korektu.

Tomēr kopumā varam priecāties, ka autovadītājiem Latvijā piemīt atbildības sajūta, jo, piemēram, izpratne par autogaismu stāvokļa nozīmi ceļu satiksmē ir ievērojama. Par to liecina akcija "Autogaismas – Kārtībā", kas turpinās jau trešo nedēļu. Piemēram, 21.septembrī rekords tika uzstādīts Liepājā, kur dienas laikā tika pārbaudītas 234 automašīnu gaismas.

Autoklubam LAMB ir 20 gadu pieredze satiksmes drošības procesu analīzē. Dalība Starptautiskajā automobiļu federācijā (FIA), kurā ir miljoniem biedru 132 pasaules valstīs, sniedz zināšanas par satiksmes drošības aktualitātēm piecos kontinentos, tādējādi paverot iespēju salīdzinājumiem un labākās prakses meklējumiem Latvijas satiksmes drošībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!